Csajok a motoron

Jelenleg már négy hölgy motorosunk adott cikket magáról, de természetesen további hölgyek jelentkezését várjuk!Nemcsak a férfiaké a világ


A motorozás élményét mindenkinek át kellene élnie ahhoz, hogy megértse a lényegét.

- A legtöbben úgy képzelik, hogy a nagymotorokon csak férfiak ülnek, és a nők csupán a hátsó ülésen kaphatnak helyet, pedig a hölgyek is nagyszerűen megbirkóznak a közel kétszáz kilogrammos, két keréken gördülő acélsárkányokkal. Ennek ékes példája a nyíregyházi Csákné Markó Katalin, aki egy 650 köbcentiméteres cruiser nyergében rója a hazai utakat.

- A motorozás iránti vágyakozás már elég régen megmutatkozott rajtam, ugyanis az érettségi után a ballagásomra egy motorkerékpárt kértem, de a szüleim biztonságosabbnak látták, ha inkább utazást kapok ajándékba és az után is folyamatosan próbáltak lebeszélni a motorozásról. Bár én szerettem volna elmerülni a kétkerekűek világában, de az élet közbe szólt. Férjhez mentem, majd jöttek a gyerekek és háttérbe szorult az álom. Mígnem, talán nem véletlenül, felkérést kaptam egy motoros üzlet tervezésére és így elkezdtem nézegetni a motorokat. Révész Dezsőnek, nyírtét polgármesterének, aki mellesleg maga is lelkes motoros, szintén nagy szerepe van abban, hogy így lassan 25 év után, valóra válthattam az álmomat. A 2005. évi nyírtéti motoros találkozón ott álltam a sok csillogó vasparipa mellett, és megszületett a gondolat, kell egy motor. A nézelődés keresgélésbe csapott át, s az igényeket figyelembe véve esett barátaim segítségével választásom a Suzuki LS 650 Savage-re. Viszonylag kicsi, alacsony, de kellőképpen rugalmas is, és nagyon kezes. Tavaly tavasszal vásároltam meg, és egy kisebb pihenő következett, ugyanis jogosítványom még nem volt, de alig két hónap múlva már papírral a zsebemben motoroztam. Nagyon örülök, hogy rátaláltam a Suzukira, s szeretnék még sok ezer gondtalan kilométert megtenni vele - tette hozzá mosolyogva Katalin.

A motorozásról


- A Savage-vel többnyire találkozókra és kirándulásokra járok, de amikor csak van egy kis időm, nyeregbe pattanok és élvezem a kisebb kiruccanásokat. Sokan hitetlenkednek és kérdezgetik miért jó a motorozás, mert csak elázol, kényelmetlen, nem tudsz magaddal csomagokat vinni, nyáron, pedig belefősz a bőrruhába? Az érzés az leírhatatlan, mert ezt mindenkinek át kellene élnie, hogy megértse a lényeget. A nyeregben megnyugszik az ember, gyönyörködik a tájban, és mind emellett a motoros társadalom nagyon összetartó, senkit nem hagynak az útszélén, mindig segítenek egymásnak - mondta el Katalin. .

" A motoros társadalom nagyon összetartó, mindig segítenek egymásnak."

Csákné Markó Katalin
Forrás: www.szon.hu
Forrás: Wild magazin
Evelin16 éves vagyok, és ez az év már a 3. év hogy motorozok. 14 voltam
mikor elmentem az első motoros találkozómra, s abban a pillanatban
tudtam, hogy nekem motorozni kell. Annyira megtetszettek a gépek,
hogy most már szinte élni sem tudnék nélkülük. Abban az évben le is
tettem a kismotor vizsgát, s kaptam egy robogót. (nagyon örültem neki)
Ezután szeptemberben eladtuk s vettünk simsont, amit aztán szépen
átalakítottunk (ez ugye a képen is látszik). Szerettem volna megtanulni
váltani meg hasonlók s ezért választottam a simót. Már nagyon várom
az új szezont, hogy mégtöbb motoros talira elmehessek.ErikaErikával nyolc évvel ezelőtt találkoztam egy sápi motorostalálkozón, azóta összebarátkoztunk (mármint a két család) és sokat motoroztunk együtt. Úgy gondoltam, hogy érdemes arra, hogy szélesebb körben is megismerjék.

Erika, hogy kezdődött ez a motoros őrület nálad?

- Engem is, mint sok motorost, már ált.iskolás koromban megcsapott a kipufogó füstje. Próbálgattam a Rigát, Simsont, majd édesapám 250-es TROPHY MZ-jén megtanultam motorozni.

Mikor lettél hivatalosan is motoros?

- 1987-ben megkaptam a segédmotor jogsit, majd ahogy az anyagiak diktálták, 1995-ben levizsgáztam nagymotorra.

Milyen motorjaid voltak eddig?

- Az első évet egy 125-ös SR YAMAHÁVAL kezdtem, így az első hosszú kilométereket(ami Németországba vezetett), vele kellett kibírnom. Ezt a mocit hamar kinőttem, mert 1 év múlva összehozott a sors egy 500-as Kawasaki Vulkán nevű nagyvassal.
(ez tényleg nagy volt a kis Yamaha után az én 155cm-es magasságomhoz.) 2 évig volt a társam az utakon, majd lecseréltem egy fiatalabb 535-ös Yamaha Virago-ra. Ez már egy kicsit különlegesebb volt, mert összevizsgáztattam egy Pannónia utánfutóval, így nem volt gond családostól a tengerpartra menni. 2004-ben gondoltunk egyet a férjemmel, eladtuk a Cruisereket és vettünk két túramotort. Néha nem árt a stílusváltás, mer úgy szép az élet, ha zajlik. Most van a garázsban egy BMW R1150 RT, és az én 650-es SACHS Roadster-em.

Buktál-e valaha motorral?

- Eddigi motorozásom egyetlen esése kint Németországban történt. Szakadó esőben ráfékeztem, szerencsére kis sebességnél, így csak csúsztam az SR Yamahával. Nem lett semmi baj.

Merre jártál eddig motorral és évente kb. hány kilométert motorozol?

- Azt hiszem, Én nem tartozom a motorosok azon csoportjába, aki csak a körforgalomba karikázik, ugyanis évente kb.7000 kilométert vezetek le. Ebbe beletartozik pár motorostalálkozó és minden évben egy nagy túrára indulunk. Ebben az évben készítsük a 4.et Németországba, ami kb.10 nap alatt 3000 kilométer motorozás. Ebbe tervezünk kultúrát és bulit egyaránt. Több országban jártunk már Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Ausztria, Románia, Szlovénia, Németország.

Tartozol-e valahova?

- Jelenleg a Mezőberényi Motorosok Baráti Körében vagyok tag.

Tervek?

- Jövőre tervezek Dél-németországba egy Női Motorostalálkozóra való kiutazást, ami májusban lesz. Ilyen buliba még nem voltam, de mindent ki kell próbálni.

Ha valakit érdekel, Email címem:sachs650@citromail.hu

Erikának sok sikert és nagyon széles utat kívánok.